Iron Maiden – legenda brytyjskiego heavy metalu

Historia Iron Maiden

Iron Maiden to brytyjski zespół heavy metalowy, który został założony w Londynie w 1975 roku. Jego założycielem był basista Steve Harris, który dołączył do niego gitarzysta Dave Murray. Nazwa zespołu została zaczerpnięta od instrumentu tortur ze średniowiecza.

Wczesne lata działalności Iron Maiden były pełne zmian personalnych, aż ustabilizował się skład w 1982 roku z wokalistą Bruce’em Dickinsonem, gitarzystą Adrianem Smithem, gitarzystą Dave’em Murrayem, basistą Steve’em Harrisem, gitarzystą Janickiem Gersiem i perkusistą Nicko McBrainem.

Ich debiutancki album „Iron Maiden” został wydany w 1980 roku i od razu zdobył popularność w brytyjskim undergroundzie metalowym. Kolejne albumy, takie jak „Killers”, „The Number of the Beast” i „Piece of Mind”, przyniosły im międzynarodowy rozgłos.

Najbardziej charakterystyczną cechą Iron Maiden stały się widowiskowe koncerty, które opierały się na bogatych wizualnie scenografiach, animacjach i Eddie – maskotce zespołu, która pojawia się na większości okładek albumów. Popularność zespołu wzmocniła także seria albumów koncertowych i ich intensywna działalność koncertowa.

W latach 80. zespół zdobył status ikony heavy metalu, a ich albumy sprzedawały się w milionowych nakładach. W latach 90. przyszła chwila zmian, kiedy Bruce Dickinson i Adrian Smith opuścili zespół, ale powrócili w 1999 roku, dając nowe życie Iron Maiden. Od tego momentu zespół kontynuował wydawanie albumów i nieustannie odbywał trasy koncertowe na całym świecie.

Iron Maiden jest uważany za jedną z najbardziej wpływowych grup w historii heavy metalu. Ich muzyka charakteryzuje się szybkimi riffami, epickimi balladami i charakterystycznym wokalem Bruce’a Dickinsona. Teksty często nawiązują do mitologii, historii, fantastyki i literatury.

Mimo upływu lat i zmieniającej się sceny muzycznej, Iron Maiden pozostaje aktywny i cieszy się wielką popularnością, mając oddaną bazę fanów na całym świecie. Ich koncerty wciąż przyciągają tłumy, a ich twórczość ma wpływ na kolejne pokolenia muzyków metalowych.

Dyskografia studyjna Iron Maiden

Oto dyskografia studyjna zespołu Iron Maiden do września 2021 roku:

  1. Iron Maiden (1980)
  2. Killers (1981)
  3. The Number of the Beast (1982)
  4. Piece of Mind (1983)
  5. Powerslave (1984)
  6. Somewhere in Time (1986)
  7. Seventh Son of a Seventh Son (1988)
  8. No Prayer for the Dying (1990)
  9. Fear of the Dark (1992)
  10. The X Factor (1995)
  11. Virtual XI (1998)
  12. Brave New World (2000)
  13. Dance of Death (2003)
  14. A Matter of Life and Death (2006)
  15. The Final Frontier (2010)
  16. The Book of Souls (2015)
  17. Senjutsu (2021)

Zespół Iron Maiden w ciągu swojej kariery wydał wiele albumów koncertowych i kompilacyjnych, a także liczne single i EP-ki. Dyskografia tego legendarne zespołu heavy metalowego jest jednym z najważniejszych wkładów w historię muzyki metalowej, a ich charakterystyczny styl i widowiskowe występy na żywo uczyniły ich jednymi z najbardziej rozpoznawalnych i szanowanych artystów w tej branży.

Podobne artykuły
Zamki Wielkiej Brytanii

Wielka Brytania słynie z bogatej historii zamków, które od wieków stanowiły ważne elementy architektoniczne krajobrazu tego kraju. Oto lista 20 Read more

Filmy noir do zobaczenia przed śmiercią

Film noir to gatunek kina charakteryzujący się mroczną atmosferą, złożonymi postaciami, a także często narracją z perspektywy detektywa lub przestępcy. Read more

Batman – historia i najlepsze komiksy

Batman to postać superbohatera występująca w komiksach opublikowanych przez DC Comics. Został stworzony przez Boba Kane'a i Billa Fingera, debiutując Read more

Yakuza w filmie – Tajemniczy świat japońskiej mafii na dużym ekranie

Yakuza, czyli japońska mafia, od dawna fascynuje zarówno Japończyków, jak i widzów z całego świata. Tysiące lat historii, kultura, kod Read more